POGODA

Reklama


Wydarzenia

iswinoujscie.pl • Wtorek [04.10.2022, 14:13:13] • Polska

Powrót do wakacyjnych smaków

Powrót do wakacyjnych smaków

fot. Organizator

Wakacje to zwykle czas bliższych lub dalszych wyjazdów, odkrywania nowych miejsc i smaków. Nieważne czy jeździmy autostopem po Polsce, kamperem po Europie, czy lecimy samolotem na drugą półkulę – jedynym z nieodzownych elementów letnich wypraw jest próbowanie lokalnych dań. Możemy odtworzyć je w domu, nawet kiedy za oknem już jesienna plucha.

Jakże trudno jest nam wymazać z pamięci kolorowe obrazy odwiedzonych miejsc i powrócić po wakacjach do szarej rzeczywistości! Pozostaje oglądanie zdjęć, ale nie tylko… Przecież możemy przywołać smaki poznane podczas wyjazdów i przygotowując dania przenieść się w odległe miejsca na mapie.

Tortilla de patatas

To danie kuchni hiszpańskiej jest odmianą omletu w formie placka z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi jedną z popularnych przekąsek (tapas). My proponujemy wersję z pomidorami, które w końcówce lata są najsmaczniejsze. Tortillę przyrządza się w 15 minut. Składniki, które będą nam potrzebne to:
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 5 jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 1 cebula
- 12 pomidorków koktajlowych
- 100 g chorizo w plasterkach
- szczypta kurkumy
- olej do smażenia
- sól, pieprz

Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę.

Carbonara
Potrawa włoska złożona z makaronu, jaj, wędlin (pancetta lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) i czarnego pieprzu. Najpopularniejszym makaronem wykorzystywanym do carbonary jest spaghetti. W naszej wersji włoskie wędliny zastąpimy boczkiem.

- 400 g spaghetti
- 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 4 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 100 g boczku
- 4-5 łyżek oliwy
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, pokrojona zielona pietruszka

Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na rumiano pokrojony drobno boczek. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do konsystencji al dente. Po odcedzeniu dodajemy go do boczku z oliwą. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka i żółta roztrzepujemy i dodajemy do makaronu z 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać. Przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałym parmezanem i pietruszką.

Crème brûlée

Nazwa tego deseru, po raz pierwszy opisanego w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku, oznacza dosłownie „przypalona śmietanka”. Jest on przygotowywany z żółtek, cukru i oczywiście śmietanki. Wierzch deseru pokrywa warstwa skarmelizowanego cukru. Do tego przysmaku dodaje się zwykle wanilię lub czekoladę.

Składniki:
- 200g śmietany kremówki
- 5 łyżek mleka
- 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 3 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
- 100 g cukru

Kremówkę ucieramy z mlekiem, jajkami, żółtkami i 75 g cukru na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 125C (termoobieg 100oC). Na blachę stawiamy 6 foremek żaroodpornych (najlepiej wykorzystać kokilki) i przekładamy do nich masę. Do blachy wlewamy wodę do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po upieczeniu foremki wyciągamy i odstawiamy na całą noc. Następnie wierzch każdego deseru posypujemy resztą cukru i karmelizujemy za pomocą kuchennego palnika.

Sylwia Makowska-Rzatkiewicz


komentarzy: 1, skomentuj, drukuj, udostępnij

Twoim Zdaniem

Dodaj Komentarz

Dodając komentarz akceptujesz
Regulamin oraz Politykę prywatności.

Zauważyłeś błąd lub komentarz niezgodny z regulaminem?
 
Oglądasz 1-1 z 1

Gość • Piątek [07.10.2022, 09:27:26] • [IP: 88.218.253.***]

- 5 ugotowanych ziemniaków - 5 jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L) - 1 cebula - 12 pomidorków koktajlowych - 100 g chorizo w plasterkach - szczypta kurkumy - olej do smażenia - sól, pieprz Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę. Niech Pani Sylwia Makowska-Rzatkiewicz pokaże mi na tym zdjęciu gdzie te dodatki ? - nie ma śladu po pomidorach i chorizo- no chyba, że ja ich nie widzę :-))) A poza tym przy użyciu innych jajek nie wyjdzie ?? Pani sobie żartuje z CZYTELNIKÓW I REDAKCJI przesyłając taką chałturę reklamową Pozdrawiam

Oglądasz 1-1 z 1
■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344 ■ Wiesz o czymś o czym my nie wiemy? Napisz! kontakt@iswinoujscie.pl lub wyślij mms na numer 602 657 344
■ Miejska Biblioteka Publiczna im. Stefana Flukowskiego w Świnoujściu ma przyjemność zaprosić w dniu 4 października (środa) o godz. 17:00 – na spotkanie autorskie z Panią Anną Partyka-Judge oraz prezentację jej dotychczasowych dokonań twórczych. Pani Anna pochodzi ze Świnoujścia, od lat mieszka poza granicami kraju. Debiutowała jako autorka wierszy, pełniła nawet przez kilka kadencji funkcję prezesa Klubu Literackiego „Na Wyspie”. Dzisiaj realizuje się jako pisarka powieści: kryminał, sensacja, thriller, literatura obyczajowa, romans, literatura dziecięca – to jej domeny twórcze. Zapraszamy serdecznie. Wstęp wolny! ■ Nie Stawa Młyny czyli "biały wiatrak", jest symbolem Świnoujścia pod rządami prezydenta Żmurkiewicza, tylko umierające i uschnięte drzewa w mieście. To wymowny i smutny symbol Świnoujścia zarządzanego zbyt długo przez prezydenta Żmurkiewicza i jego zastępców Michalską i Sujkę. To, co dzieje się na ulicy Uzdrowiskowej, to nie tylko zaniedbanie - to skandal. Młode drzewa, które miały być ozdobą naszej dzielnicy nadmorskiej, umierają jedno po drugim, pozostawiając po sobie pustkę i żal. Za zieleń odpowiada Wydział Infrastruktury Zieleni Miejskiej i jego naczelnik, Jacek Antczak. Jak to możliwe, że w XXI wieku, w czasach kryzysu klimatycznego, nie potrafimy zadbać o żywe młode drzewa? ■ Mieszkaniec alarmuje: Bobry w parku Zdrojowym niszczą drzewa! Czy nie nadszedł czas na interwencję? Mieszkaniec naszego miasta postanowił przesłać zdjęcia do redakcji, które robią wrażenie. Na fotografiach widzimy drzewa w parku Zdrojowym, które zostały uszkodzone przez bobry. Jego pytanie jest proste: "Ile jeszcze drzew musi paść, aby przeniesiono te zwierzęta do parku Wolińskiego lub innego miejsca bardziej dostosowanego do ich naturalnych potrzeb?" ■