iswinoujscie.pl • Niedziela [21.07.2019, 17:23:29] • Polska

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

fot. Organizator

W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Dziś proponujemy sałatkę, której bazą jest kolorowy ryż (np. marki Britta) w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa!

Składniki:
• 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
• 2 małe buraki
• Garść jarmużu
• Garść szpinaku
• 50g sera feta
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka orzechów włoskich
• 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
• 1 łyżeczka musztardy francuskiej
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie:

1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.

2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.

3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.

4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi

Smacznego!

Źródło: http://www.mmswinoujscie.pl/artykuly/61053/