iswinoujscie.pl • Niedziela [16.01.2022, 19:07:45] • Polska

Pożywany quiche w stylu zero waste z cukinią, fetą i szynką

Pożywany quiche w stylu zero waste z cukinią, fetą i szynką

fot. Organizator

Jak ograniczyć marnowanie żywności? Wykorzystaj resztki jedzenia z lodówki i przygotuj pyszne danie w myśli zasady zero waste, np. pożywny quiche. Ta szybka potrawa będzie świetnym pomysłem zarówno na lunch, jak i na obiad czy pyszną kolację dla całej rodziny. Quiche możesz przygotować z dowolnych składników – w przypadku tej słonej zapiekanki na kruchym cieście nie ma jednego podstawowego przepisu. Wypróbuj nasz pomysł na smakowity quiche z cukinią, fetą i szynką.

Jeśli chcesz wyzwolić swoją kreatywność w kuchni, quiche będzie idealną potrawą do kulinarnych eksperymentów. Wprawdzie składniki bazowe są przeważnie takie same: jajka, śmietana, ale już dodatki możesz dowolnie zmieniać. Mogą to być Twoje ulubione warzywa, różne rodzaje serów i wędlin (boczek, szynka lub kiełbasa). – Aby quiche był pożywny i dodawał energii, warto wzbogacić go wędliną, która jest bogatym źródłem białka, np. szynką Kurpiowskie Specjały. To wędlina z wysokiej jakości mięsa wieprzowego – świetnie smakuje i nada daniu wyrazisty smak i aromat – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Quiche z cukinią, fetą i szynką

Czas przygotowania: 50 min., 4 porcje

Składniki:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g zimnego masła
• 1 jajko
• 1/3 łyżeczki soli
• tłuszcz do wysmarowania formy

Nadzienie:
• 150 g szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 120 g tartego żółtego sera (ementaler lub cheddar)
• 1/2 cukinii
• 2 pory
• 1 kostka sera feta
• 2 jajka
• 180 g śmietany 30%
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
• świeżo mielony pieprz
• świeża bazylia do dekoracji

Anna Rogoźnicka
Senior PR & Content Marketing Specialist

Źródło: http://www.mmswinoujscie.pl/artykuly/73737/