iswinoujscie.pl • Środa [01.06.2022, 16:17:50] • Polska

Przepis kulinarny Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami

Przepis kulinarny Lunchbox z ryżem, kurczakiem i warzywami

fot. Organizator

Zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch, który zabierzemy bez trudu do torby to idealny pomysł na posiłek w pracy. Dodatek warzyw sprawi, że całość będzie pełnowartościowym daniem, które pozwoli z energią podejść do kolejnych wyzwań. A jako lunchbox niech posłuży ekologiczny słoik. Smacznego!

Składniki:
• 100g ryżu białego długoziarnistego (np. Britta)
• 1 pojedyncza pierś kurczaka pokrojona w kostkę
• 1/2 małego ogórka pokrojonego w kostkę
• 1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
• 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
• 1/4 awokado pokrojonego w plastry
• Mała garść mieszanki sałat
• 4 sztuki groszku cukrowego
• 2 łyżki jogurtu
• 1 łyżka soku z cytryny

Metoda:
1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kurczaka smażymy na oleju aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Groszek cukrowy obsmażamy na oleju przez minutę.
4. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i ogórkiem. Doprawiamy do smaku solą.
5. W naczyniu układamy warstwę ryżu, kurczaka sałaty, ogórka, cebuli, papryki, awokado i groszku.
6. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym 

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager

Źródło: http://www.mmswinoujscie.pl/artykuly/75398/